söndag 5 maj 2019

Eget företag analys


De senaste året har jag inte fokuserat lika mycket på aktier eftersom jag köpte en restaurang för ganska exakt ett år sedan. Oftast när man köper en restaurang köper man ett hyreskontrakt. I det här fallet köpte jag en fastighet med en rörelse på som riskspridning till min aktieportfölj. Av skattemässiga skäl köpte jag fastigheten privat och öppnade ett nytt AB. Då jag har en bakgrund i restaurangbranschen var det ett naturligt steg för mig. Bild från restaurangen nedan.Bakgrund:
Restaurangen ligger i Djupvik ca 2 mil norr om Borgholm. Det har varit lite olika konstelationer sedan 50-talet då det var en kiosk som har byggts ut i omgångar. Idag finns det ca 100 sittplatser i restaurangen utöver det finns det en lounge för bargäster samt en café del. Totalt är uteserveringen över 1000m2 och ligger väldigt nära vatten med magiska solnedgångar.

Ledning och storägare:
Jag äger 50% av bolaget och fastigheten, min lillebror äger lika mycket.
Gemensamt har vi ca 30 års erfarenhet av restaurangbranschen främst på några av Stockholms bästa krogar samt internationell erfarenhet i ett flertal länder där restaurangerna tillhör premiumsegmentet. 

Finansiel info:


Då vi köpte restaurangen hade vi väldigt höga förväntningar på oss själva. Om först året var en lyckoträff med en omsättningsökning på över 40% eller om vi lyckas öka omsättningen även i år återstår att se. Mitt mål är att öka försäljningen med ca 30% i år. Det vill jag uppnå genom en vägskylt på landsvägen där många bilar passerar dagligen i båda riktningar, ökad närvaro i sociala medier, bättre hemsida, seo, bättre kännedom av vad gästerna efterfrågar, byggt upp en positiv bild av restaurangen från 2018 som vi kan jobba vidare med, nytt bokningssystem samt marknadsföring i olika kanaler. Det borde framförallt resultera i en ökad omsättning den första tre veckorna på säsongen som var svaga förra året.

Marknaden och konkurrenter:

Bilden ovan är siffror för hela Sverige från Scb i miljoner sek. Även om restaurangbranschen historiskt sett har varit en lågmarginals bransch är efterfrågan på bra restauranger god i Sverige.  Restaurangbranschen är en växande bransch där ca 30% av svenskarnas matbudget går till "restaurang mat". Jämför man med USA så är siffrorna 50% av gästernas budget går till restaurang mat och Sverige ligger i en stigande trend främst i storstäderna. Jag skulle vilja kalla de en mega trend där gäster inte bara går ut och äter för att bli mätta utan man kan även träffa vänner och familj ute eller gå på vissa restauranger för upplevelses skull. 

Titta vi mer lokalt så finns det ca 120 restauranger på Öland. Sommartid främst midsommar till mitten av augusti kommer det ca 2 miljoner turister till Öland. Av dessa är ca 200 000 bofasta med sommarhus mot 20 000 boende på vintern på ön. Min restaurang ligger som en undangömd sommarpärla i Djupvik där restaurangen är en samlingspunkt för ca 350 sommarstugor. Sju km norrut ligger tre restauranger i ett kluster i Sandvik utöver det är Borgholm största staden på Öland som ligger 20 km söderut med ett brett utbud av restauranger på sommaren.

Jag ser inte några av restaurangerna som konkurrenter på Öland utan har en helhetsbild av Öland som destination som konkurrerar om sommargäster med Gotland, Stockholm, Tylösand  eller Båstad för att nämna några. De senaste åren har antal gästnätter ökat på Öland vilket är kul. Nedan kan vi se en positiv trend i ökande antal gästnätter på Öland sedan 2015.Framtiden:
För oss är ett restaurangbesök mycket mer än en måltid. Vi tror att minnesvärda upplevelser skapas när flera sinnesintryck är i samspel. Därför försöker vi skapa en familjär stämning och dela med oss av vår glädje till mat. Här samlas lokalbefolkningen och livsnjutare med vänner och familj. 

Vi såg första året 2018 som ett läroår och vill inför varje säsong förbättra och optimera helhetsupplevelsen för gästerna. Det gör vi genom att analysera allt under och efter säsongen för att hitta nya lösningar och anpassa restaurangen efter gästernas önskemål.

Risker:
Dåligt väder kan göra att hela säsongen regnar bort, när man bara har öppet 50 dagar per år är säsongen väldigt intensiv. 
Det är väldigt svårt att hitta duktig personal för en så kort period. 

Slutsats:
Jag har höga förväntningar på säsongen 2019 och det ska bli väldigt roligt att öppna upp den 20 juni.
Har du vägarna förbi Öland i sommar tycker jag absolut att du ska titta förbi på Elise.
https://www.elise.bar

3 kommentarer:

 1. Hej,

  Skulle du vilja synas på vår blogglista?
  https://aktiewiki.se/aktiebloggar

  Isåfall får du gärna länka till aktiewiki.se någonstans på din blogg, t.ex. i din blogglista, så lägger vi till dig! :-)

  Vänligen,
  Aktiewiki-teamet

  SvaraRadera
 2. Min berättelse är förmodligen typisk, men jag hittade en lösning för att lösa min relationskris. Min man föll i en affär med en annan kvinna på jobbet och lämnade mig.
  Jag fick casting-programmet för äktenskapspell av en andlig far, mentor och healer. några dagar efter att Lunch of Stavel kunde föra tillbaka min ex-kärlekspartner hem till mig, var det en överraskning för mig, jag kan förklara hur det hela händer, (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)
  Min make var väldigt hård till en början, men min man Anderson kom hem igen för att be om ursäkt och be om min förlåtelse, idag är vi lyckligare än någonsin tidigare, saker blir bättre, intressant och sötare. Jag kunde inte ha gjort det utan hjälp av denna Baba. Jag skulle ha gett upp och trodde att eftersom min man såg någon annan, så sa han att vi var klara. Efter lunch av Love spell, ringde min man mig på mobiltelefon och han återvänder hemma en dag efter. Jag är tacksam, jag rekommenderar honom för alla som har problem med äktenskap eller förhållanden för att lösa idag snabbt konsultera denna spirituella stavhjul för att återvända ex kärlek, snälla finns det ingen anledning att tveka eller tvivla bara meddela honom på whatssap nummer bara: 792680119659 Efter kontaktkommunikation med Dr.Oduduwa nu kommer alla dina bekymmer vara över. magisk kärleksförtryck är kraftfull avsikt jag tror så mycket kommer att hjälpa dig att återvinna förlorade kärleksförhållanden. det fungerar för mig, min ex kärlekspartner återvänder hem inom tre dagar. (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)

  SvaraRadera
 3. Hej, jag är NIRA SHALOM, jag är här ute för att sprida de goda nyheterna till hela världen om hur jag fick tillbaka min ex-kärlek. Jag blev galen när min kärlek lämnade mig till en annan tjej förra månaden, men när jag träffar en vän som presenterar mig för Baba Wale da Wiseman, den stora budbäraren, berättade jag mitt problem för Baba Wale om hur min ex-kärlek lämnade mig och också hur jag behövde få jobb i ett mycket stort företag. Han sa bara till mig att jag har kommit till rätt ställe där jag kommer att få mitt hjärta utan någon biverkning. Han berättade för mig vad jag behöver göra, efter att det hade gjorts, Under de närmaste två dagarna ringde min kärlek till mig i telefon och sa ledsen för att jag levde mig innan nu och även nästa vecka efter att min kärlek kallade mig till ber om förlåtelse, jag kallades till intervju i mitt önskade företag om jag behövde arbeta som handledare. Jag är så glad och överväldigad att jag måste berätta detta för hela världen om hur Baba Wale hjälper mig att uppfylla min hjärtebegär. Baba Wale är specialist på all slags förtrollning och god magi. Om du behöver någon form av hjälpkontakter, Baba Wale, på följande e-postadress: babawalewiseman01@gmail.com Whatsapp: +2348136951551 Viber +2348136951551 Tack mig senare

  SvaraRadera