söndag 24 juli 2016

Mina 5 sämsta aktieköp och vad jag lärde mig.


Jag har hållit på med aktier i tre år nu, de första året gick riktigt dåligt "läropengar". De senaste två åren har jag gått plus på aktiemarknaden trots att det har varit en bear marknad. Men självklart hade jag kunna gjort mycket bättre ifrån mig om jag inte gjort så många misstag. Så här listar jag mina fem sämsta aktieaffärer. Jag äger ingen av dessa aktier idag.

1. En av de först köpen jag gjorde var Eniro. Behöver kanske inte säga så mycket mer än så men de jag tittade på var kursen som hade gått ner från 40kr till 20kr på kort tid. Jag analyserade inte företaget utan tittade på kursen och tänkte att den borde ju stiga igen. Köpte vid två tillfällen när kursen hade gått ner ännu mer men när jag tittade närmre på företaget insåg jag att det kanske inte var någon bra investering. Kom undan med en förlust på 8000kr eftersom jag sålde av hela innehavet och bet i de sura äpplet. Tackar mig själv i efterhand att jag sålde av på 11kr med tanke på att kursen nu är under 1 kr. Den viktigaste lärdomen här är nog att analysera företaget innan du trycker på köpknappen och skilj på företaget och aktiekursen.



2. Ett annat nybörjar misstag jag föll för var många aktier. Köpte in mig i Interfox resources innan den omvända spliten 2014. Köpte 100.000 aktier för 4000 kr på någon nyhet köpte lika många till när den hade gått ner med 25% typ. Efter spliten fick man en aktie för varje 100de man hade innan. Kursen fortsatte neråt till under 1kr och jag köpte lite till syns på bilden nedanför. Sen vid något skede i april 2015 bestämde jag mig för att kasta ut alla mina förhoppningsbolag ur portföljen. Eftersom de gick sämst. Min timeing var riktigt dålig och två månader senare så stack aktien iväg. Mitt innehav vid försäljning var ca 4500kr hade jag haft lite mer tålamod hade jag kunna gjort en fin vinst istället en till förlust i 8000 kr klassen.
Tålamod är nog det svåraste att lära sig. I det här fallet hade jag kunnat räkna på uppsidan och nersidan av investeringen och kunnat leva med att förlora de sista 4500kr också och istället hoppas på att de säljer sin olja till någon. Det är alltid lätt att vara efterklok. En annan lärdom även om det är coolt att ha många aktier i ett bolag så har det oftast inte så stor betydelse eftersom det intressant är väl hur stor del av bolaget du äger inte hur många aktier du har. Många tycker att Kappahl eller MQ aktien är billig om man jämför med HM aktien som är så dyr. Det går inte att räkna på de viset. Fråga gärna mig om du inte förstår vad jag menar.



3. Har varit inne i Optifrezz vid två tillfällen. Tycker överlag att de har en spännande affärside och ångrar att jag sålde första gången. Köpte in mig igen vid fel tillfälle igen på en nyhet, kursen sjönk igen och jag blev irriterad sålde först hälften och sen resten. Värt att tänka på är att varje ny investering ska ses med nya ögon. Här tittade jag för mycket i bakspegeln samt att tålamodet tryter igen. Mindre förlust på 6000 kr men ändå ganska onödigt.





4. Jag hade en mindre position i Betsson innan vinstvarningen kom i slutet av juni. På nyheten agerade jag snabbt och började köpa i fyra omgångar samma dag. Var tyvärr inne alldeles för tidigt  då aktien sjönk i flera dagar till (se bilden under) gjorde ett mindre köp till och sedan sålde jag hälften på en rekyl upp till 70kr. Innehavet var totalt bara ca 10% av min portfölj och min tro var att aktien skulle gå upp på lite längre sikt samt att jag tyckte att marknaden kraftigt hade överreagerat på vinstvarningen. Tyvärr hade jag inte tillräckligt med is i magen och jag sålde av resten efter rapporten i tre omgångar samma dag. Lärdomen här är väl att tro på sig själv och med tanke på att jag har ganska stor riskspridning av portföljen så gör det ingenting om jag skulle göra en dundertabbe. En annan gång ska jag tro mer på min egen analys.






5. Bonheur var populärt i bloggvärlden för några år sedan och jag ryktes med. Jag har fått mycket inspiration från andra aktie bloggare och lärt mig mycket under tiden men det är viktigt att göra sin egen analys. I det här fallet gjorde jag ingen större analys utan följde strömmen, detta resulterade i en förlust på 10.000kr.




Det är alltid bättre att lära sig av andras misstag en sina egna. Hoppas ni kan lära er något av mina missar. Önska alla där ute mycket utdelningar och en fantastisk totalavkastning.

2 kommentarer:

  1. Intressant, Erik! Själv har jag investerat sedan jag var 12 år, och har satsat på långsiktiga investeringar

    SvaraRadera
  2. Intressant, Erik! Själv har jag investerat sedan jag var 12 år, och har satsat på långsiktiga investeringar

    SvaraRadera