fredag 8 september 2017

The Dhandho InvestorDhandho betyder värdeskapande med låg risk ungefär eller bara affärer på slang, så man kan tolka det lite som man vill. Pabrai själv har startat en fond med samma namn som har ungefär 400 familjers rikedommar som när boken skrevs 2007 var värd ca 300 miljoner dollar i sin portfölj. Han har specialiserat sig på att hitta företag som är undervärderade och ratas av Wall street för att de är osäkra. Pabrais syn på det hela är att han tar låg risk med osäker utgång men att det inte spelar roll var det blir för utgång eftersom han köper tillgången så billigt med en minimal risk för konkurs. 

  • Hög risk och stor osäkerhet. Inget för Dhandho-investerare.
  • Hög risk och liten osäkerhet. Inget för Dhandho-investerare.
  • Låg risk och liten osäkerhet. Detta är börsens favorit aktier med höga värderingar.
  • Låg risk, men stor osäkerhet. Här är Dhandho-investerarens favoritaktier.
Om du undrar vem som betalar x antal hundra tusen dollar för en lunch med Warren Buffett så är han en av dem. Det finns en hel del Buffett fans där ute och Pabrai är definitivt top 10 av dessa. Han har analyserat och kopierat väldigt mycket bl.a. hur Buffett i sina tidigare dagar tog ingenting betalt för de första 6% i vinst per år men 25% av resterande vinst vilket är ett väldigt bra sett att ta betalt på för båda parter "win win". På de settet har både Buffett och Pabrai blivit väldigt förmögna. Som jag nämnt i ett tidigare inlägg när jag läste The checklist manifests blev jag nyfiken av The Dhandho Investor i hopp om att hitta den ultimata checklistan men det ända författaren bjuder på är dessa sju punkter. 

1. Förstår jag företaget mycket väl "cirkel of competence"
2. Förstår jag de inneboende värdena i företaget och hur de kommer utvecklas de närmaste åren?
3. Är de inneboende värdet rabatterat idag, minst 50%?
4. Skulle jag vara villig att investera en stor del att min totala förmögenhet i detta företag?
5. Är ner sidan minimal?
6. Har företaget en valgrav? 
7. Drivs företaget av en ärlig och kompetent ledning/styrelse?

Är svaret ja på alla ovanstående frågor så investerar han oftast ca 10% av totala portföljen med en horisont på 2-3 år. Han har sedan fonden startade snittat 25,8% trots att han efter finanskrisen hade några dåliga år. Se även en mycket grundlig sammanfattning av aktiefokus. Här är det även någon på twitter som har den bland sina top 10 böcker om investeringar se på bilden nedanför. 
Betyg 4.5 av 5


1 kommentar:

  1. Do you need free Twitter Followers?
    Did you know you can get these ON AUTOPILOT AND TOTALLY FREE by using Like 4 Like?

    SvaraRadera