tisdag 21 juni 2016

Pensionär vid 30

När jag pratar med min omgivning och det kommer på tal vad jag ska göra i framtiden brukar jag säga att jag ska gå i pension innan jag är 40. Har man åldern på sin sida är det ganska enkelt att bli pensionär även vid 30 förutsatt att du börjar spara 64% av din inkomst när du är 20 år.
Med lathunden ovan kan du se hur många år det ta (till höger) innan du kan sluta jobba beroende på hur många procent du sparar av din inkomst (till vänster). Lathunden ovan hittade jag på Mr Money Mustasche se hela inlägget här. En svensk bloggare vid namnet Fantastiska farbror fri förtydligar den förstnämndes påstående genom att jämföra dagens pensions system där du jobbar ca 40 år och staten lägger undan 16-20% av din skatt för framtiden när du är pensionär. Se hela blogginlägget här.

För mig personligen är det enklare att räkna ut baklänges, så jag börjar med vad jag behöver som ett minimum för att klara mig ca 130,000 kr. Det är helt enkelt hyra, försäkring, mat, el, mobil och övrigt under ett års tid. Efter det börjar det roliga att hitta bra billiga bolag som du långsiktigt vill ha i din portfölj. Du har ju förmodligen minst 10 år på dig om du skulle börja nu så det bästa tipset är att ha tålamod för att hitta bra köplägen samt att sprida inköpen till flera tillfällen vid större sättningar. Se även tidigare inlägg om ekonomisk frihet och fördelning av portföljen här.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar