onsdag 2 september 2015

Investors framtid

Eftersom investor är mitt största innehav för närvarande tänkte jag ta en närmare titt på Investors kärninnehav för att analysera deras framtida potential.

Atlas Copco är en riktig pengarmaskin. Under 2014 växte bolaget både genom förvärv och organiskt. På förvärvssidan hittar vi Edwarsds som är ett brittiskt företag som sysslar med kompressorteknik. Ett annat förvärv under 2014 var Henrob som placeras i kategorin Industriteknik. Totalt har Atlas Copco fyra affärsområden, utöver ovannämnda är Gruv- och bergsbrytningsteknik samt Bygg- och anläggningsteknik viktiga inkomstkällor. I dagsläget är ca 40% av intäkterna eftermarknadsaffärer så som service, reservdelar och underhåll. De senaste 10 åren har omsättningen nästan dubblats och vinstmarginalen har legat strax över 10% som ett minimum. Finanschefen köpte 2000 aktier senast igår den 1/9 2015. Jag ser ljust på framtiden för Atlas Copco och tror att eftermarknadsaffärerna skulle kunna utgöra en ännu större del i framtiden. Investor är den största ägaren i företaget och av Investors totala tillgångar så utgör Atlas Copco 18%.
Betyg enligt mig: 5 av 5

ABB är ett multinationelt företag som är verksamt i ca 100 länder inom främst automation. Exempelvis robotar känns ju väldigt framtid så jag tror absolut på ABB. Fram till dagens datum har ABB installerat över 250 000 robotar över hela världen. De senaste 10 åren har ABB liksom Atlas Copco dubblat sin omsättning men vinstmarginalen är lite mer stressad och har legat på ca 6-7% de senaste fyra åren. Investor äger 12% i denna svenska framgångssaga.
Betyg enligt mig: 4,5 av 5AstraZeneca har mega trenden att folk blir äldre för sig men annars är jag lite mer osäker om detta innehav. Ojämna intäkter och fallande vinstmarginaler är inte särskild tilltalande. Investor har 9% av sina tillgångar i detta läkemedelsbolag.
Betyg enligt mig: 3,5 av 5

SEB står för 14% av Investors portfölj. Finns inte så mycket att säga om SEB förutom att det är en mycket välskött bank som jag även har i min vanliga portfölj. En vinstmarginal på mellan 30-40% de senaste fyra åren. Jag är osäker på om banker överlag kommer kunna fortsätta ha ovanstående marginaler men jag är övertygad om att det kommer finnas ett behov för banker även i framtiden. SEB och övriga storbanker kommer med största sannolikhet hitta kryphål och salta notan för alla befintliga och nya kunder även i framtiden. Hur många år till innan vi blir ett kontantlös samhälle?
Betyg enligt mig: 4 av 5

Ericsson har funnits med i Investors portfölj sedan 1950 talet och är ett spännande företag. De är verksamma i 180 länder och världsledande inom kommunikationsteknik. De senaste fyra åren har vinstmarginalen legat på 3-5%. Det ska bli spännande att följa Ericssons utveckling framöver.
Betyg enligt mig: 4 av 5

Electrolux är verksamma i 150 länder och tillverkar och säljer hushållsmaskiner. Vinstmarginalerna är pressade men ligger ändå stadigt på 2-3% de senaste 10 åren. Själv ser jag Electrolux som en kvalitetsstämpel och jag tror absolut att det finns plats för fler innovativa produkter i allas kök i framtiden. Skulle inte säga att de utmärker sig på något särskilt sätt men det är som sagt ett starkt varumärke. De kanske skulle kunna branda sig som extra miljövänliga eller någon annan nisch.
Investor har varit med på resan sedan 1956 och har 4% av sin totala portfölj i Electrolux kanske dags att avyttra detta innehav?
Betyg enligt mig: 3,5 av 5

Sobi är ett läkemedelsföretag som ägs till 40% av Investor men är endast 3% av Investors totala tillgångar. De senaste 10 åren har företaget stadigt ökat omsättningen men hälften av åren har det varit röda siffror i rörelseresultatet. Europa står för 60% av intäkterna och Usa för 29%, resterande 11% kanske har stor utvecklings potential?
Betyg enligt mig: 3 av 5

Husqvarna är en stadig verksamhet som ägs till största del av Investor och Lundbergs är näst största ägaren. Tillverkningen består främst av motorsågar, trimmers och robotgräsklippare. Omsättningen har sakta men säkert ökat de senaste 10 åren. Vinstmarginalen är låg men jag tror att det alltid kommer att finnas en marknad för kvalitetsprodukter.
Betyg enligt mig: 3,5 av 5

Wärtsilä är ett finsk bolag som levererar motorer. De har funnits i 100 år på börsen men investor fick först upp ögon för detta företag nyligen. År 2012 investerade Investor 4% av sina tillgångar i detta företag som är verksamma i 70 länder och erbjuder helhetslösningar för båt motorer. Bra marginaler 8% i år och växande omsättning känns tryggt för framtiden.
Betyg enligt mig: 4 av 5

SAAB är för närvarande 2% av Investors portfölj. Det kan ju finnas en moralisk aspekt av att sälja militärt "försvar", flyg och civil säkerhet men omsättningen de senaste 10 åren har varit i princip den samma under alla åren. Jag utgår från att eftersom Sverige är den största kunden kommer det inte hända mycket de närmaste åren heller. Trots detta är vinstmarginalen på stadiga 5% i snitt de senaste 10 åren. Nytt för i år är att SAAB kommer att bygga två stycken ubåtar som startar att byggas 2022 och är klara 2024.
Betyg enligt mig: 3 av 5

Nasdaq köpte upp OMX av Investor 2008, 2011 köpte Investor in sig i Nasdaq och har idag 3% av sina tillgångar i företaget. 2014 hade Nasdaq en vinstmarginal på 9%. Som jag nämnde i ett tidigare inlägg så har Investor stärker sina positioner ytterligare i ABB, Atlas Copco, Electrolux, Ericsson, Husqvarna och Nasdaq. Se även mer om Investor här
Betyg enligt mig: 4 av 5

Hade jag fått bestämma skulle jag struntat i att utöka Electolux och Husqvarna och lagt lite mer på Wärtsilä. Vad tycker ni om Investors kärninnehav?

1 kommentar:

  1. Fint investmentbolag med fint stycke industrihistoria. Bara att hålla med.

    SvaraRadera