torsdag 16 mars 2017

Vem bestämmer över mina pensionspengar?

Inte jag i alla fall!!!

Men det finns ändå några saker jag kan göra för att få en bättre avkastning fram tills pension.

Idag gjorde jag ett försök att ändra om min pension.
Jag har sen tidigare gjort aktiva val i min premiepension som jag tycker går väldigt smidigt via deras app (Pensionsmyndigheten) se även deras hemsida här. En annan del av pensionen som ger en bra helhets bild är Minpension.se. De ägs av Min Pension i Sverige AB som är ett helägt dotterbolag till Svensk Försäkring. Min Pensions styrelse består till hälften av ledamöter från staten, till hälften från pensionsbolag. På Minpension.se får man en bra överblick av vad man har för olika klumpsummor som utgör hela ens pension i Sverige. Om du inte redan varit inne på deras hemsida klicka på länken här. Själv har jag jobbat utomlands en del och dessa pengar går inte att se genom deras tjänst i dagsläget tyvärr. 

Steg för steg

Går in på Minpension.se för att få en överblick. Se bild nedanför. Där kan jag se alla delar av min pension i Sverige. Har då bland annat pengar från Pensionsmyndigheten och AMF.

I mitt fall gick jag in på Avanzas hemsida och kollade på flytta "tjänstepension" där står det att man ska kontakta sinna tidigare arbetsgivare och få dem att skriva på ett papper så att man kan flytta sin tjänstepension. 

Sagt och gjort går jag in på AMFs hemsida för att kolla över mina olika inbetalningar från olika arbetsgivare. Efter en stunds letande på hemsidan utan framgång ringer jag kundtjänst. De säger att det är Fora som vet vilka som är arbetsgivarna som har betalat in till AMF. Om man inte gör något val själv så går pengarna till AMF, de har ca 4 miljoner kunder. Svenskt Näringsliv och LO äger AMF och arbetar helt utan vinstintresse enligt deras hemsida. 

Går in på Foras hemsida och letar upp mina tidigare arbetsgivare. Det är ganska lättöverskådligt vilka de varit och vilka summor de betalat in. Av de ca 10-15 olika hotel och restauranger som jag har jobbat för har det blivit 3 klumpsummor på AMF under åren 2003 tills idag. Fora ägs till lika delar av varning för deja vu känsla Svenskt Näringsliv och LO och arbetar helt utan vinstintresse enligt deras hemsida. Fora samarbetar med flera olika pensionsförvaltare se hela listan här



Så vart leder då detta till? Jag har en tjänstepension som kallas för avtalspension. Gissning för att jag inte har varit tjänsteman under stora delar av min yrkeskarriär så har jag mest avtalspension och den så kallade avtalspensionen går inte att flytta till Avanza. Hade det varit tjänstepension hade det gått att flytta. Det jag kan göra är att flytta runt pengarna i Foras ekosystem där de bestämmer vilka pensionsförvaltare jag ska välja. Tidigare har Avanza Pension varit ett valbart alternativ på Fora men så är inte fallet längre. Pratade men någon på Avanzas kundtjänst och på honom lät det som en kostnadsfråga varpå Avanza har valt bort de kunderna eftersom det inte var ekonomiskt hållbart.

Slutsats:
Det är fortfarande väldigt få aktörer som tjänar rikligt med pengar på att ta ut orimliga avgifter, vilket resulterar i mediokra pensionslösningar. Jag vill kunna bestämma mer själv i framtiden! 


En uppstickare i pensions branschen är Pensiono.se som håller på med en nyemission via Pepins. De planerar att starta ett försäkringsbolag som kommer specialisera sig på fribrev. Några som har investerat i bolaget är Spiltan, Lannebo Fonder och East Capital. Kolla gärna in deras presentation och bilda dig en egen uppfattning här. Vidare så har regeringen beställt en utredning "livförsäkringsutredningen" som förespråkar fri flytträtt. 

Jag hoppas att fler personer får upp ögonen för sin pension och skapar ett allmänt intresse för att få ner avgifterna vilket leder till större möjligheter för privatpersoner i framtiden. 

2 kommentarer:

  1. Alltid bra att ta tag i sin pension. Pensionen du kan se på Fora är mycket riktigt avtalspension (SAF-LO) närmare bestämt. Du skriver 'hade det varit tjänstepension hade det gått att flytta', det stämmer inte helt. Avtalspension är också tjänstepension, bara att den är kollektivavtalad. Även om det är ett ganska begränsat utbud så kan man vara säker att avtalspensionen har låga avgifter!
    Och även icke-kollektivavtalad tjänstepension går inte alltid att flytta, pensionsförsäkringar från före 2007 kan fortfarande vara låsta.

    Pensiono verkar som en toppentjänst! Har själv också slängt in en slant i deras Pepins-kampanj.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Martin, tack för förtydligande. Jag såg att flera avtalspensioner har låga avgifter men med en total avkastning på 40% sedan 2003 så är det svårt att känna sig nöjd oavsett hur låg risk det är i portföljen. I min värld vill man ha hög risk läs aktier i en portfölj som ska vara i minst 30-40 år. Tror fördelningen låg på 40% aktier, 40% räntepapper och 20% fastigheter. Oförklarligt för mig att förstå hur de hanterar en kund som då var i 20års åldern och ha 40% i räntepapper. Jag tycker som du att Pensiono är en intressant tjänst och hoppas att de kan få mycket uppmärksamhet i media och öka pensions intresset bland allmänheten. Med tanke på vilka tunga namn som har investerat i företaget tror även jag att det kan vara en bra investering.

      Radera