Styrelsen känns som riktiga styrelseproffs och har erfarenheter från flera branscher och framgångsrika företag vilket indikerar starka kontaktnät. Samtliga styrelsemedlemmar äger aktier i bolaget. Där är Anders Hultmark mest framträdande med nästan 6% av befintliga aktier i bolaget. Av ledningen har ungefär hälften mindre innehav. Tyvärr har VD om jag förstår de rätt sålt av i stort sett alla sina aktier i bolaget under feb, mars 2017. Så överlag skulle jag gärna se en bredare ägarbild av aktier i ledningen. Grenspecialisten är största ägaren med 11,1% utöver de finns det ett flertal fonder.
Intervju med VD nedan:
Proact är Europas ledande fristående integratör inom datacenter och molntjänster. Genom att leverera flexibla, tillgängliga och säkra IT-tjänster skapar Proact verksamhetsnytta som hjälper företag och myndigheter att minska risken och sänka kostnaderna. I videon nedan illustreras de väldigt effektivt.
Intäkter:
Tittar vi på tabellerna ovanför till höger ser vi tydligt hur molntjänster ökar stadigt från år till år. Denna trend har fortsatt under de första tre kvartalen av 2017. Vidare på vänster sidan syns intäktsfördelningen i de olika segmenten hårdvara och tjänster. Proacts finansiella mål är att ha en marginal på 5% innan skatt av intäkterna. De senaste sju kvartalen har de lyckats öka marginalen och i Q3 2017 nådde de målet. Har vill jag se att de kan bibehålla de målet eller till och med sätta ett nytt något högre mål.
Marknad/Konkurrenter:
Proact It är som tidigare nämnt ledande på den europeiska marknaden med norden som största segment med 55%. Tittar vi på marknaden i stort så är Amazon den enskilt största där AWS (Amazon web services) växer med höga tvåsiffriga belopp i % mot föregående år. Google och Microsoft är andra stora aktörer. Här är Proact It samarbetspartner till två av de tre nämnda företagen. Jon Karlung nämnde på Bahnhofs årsstämma 2017 när en fråga från en oroad aktieägare dök upp angående en mättad av molntjänster så jämförde Bahnhofs Vd frågan med om någon på 1890-talet ifrågasatte om det fanns för mycket el på marknaden. Detta uttalande får mig att förstå vilken potential det finns inom molntjänster.
Framtiden:
Jag ser molntjänster som en starkt växande marknad som har framtiden för sig. I en rapport från Gartner nämns att molntjänster sett till de totala omfånget växte med 16,5% 2016 och den totala världsmarknaden beräknas till 1700 miljarder sek.
Risker:
Som VD nämner i klippet så har Proact gjort flera effektivisering där vi redan har kunnat se synergieffekter. För mig är den största osäkerheten och risken om dessa förändringar kommer att ha en fortsatt positiv trend för bolaget eller om det kommer att stagnera.
Slutsats:
Kortsiktigt så var Q4 2016 väldigt stark så jag tycker det är svårt att säga om de kommer att kunna växa mer mot föregående år. Med detta sagt så har Q4an även 2015 varit årets starkaste månad så det är inte omöjligt att Proact IT kan leverera en fin rapport även 2017, nästa rapport släpps den 8/2 2018.
Långsiktigt så är hela branschen i en växande trend och bolaget är starka främst i Europa samt har verkat inom sin nisch i över 20 år vilket ger dem en annan trovärdighet än en uppstickare som har några år på nacken speciellt om man handlar upp avtal med statliga bolag. En annan bidragande orsak till långsiktig tillväxt kan vara att köpa tillbaka aktier som antingen används till strategiska förvärv alternativt minskar det totala antalet aktier vilket påverkar resultatet positivt.
Analyser:
Remium har gjort en analys här.
En komplettierende bild går att läsa på Aktieingenjörens blogg.
Jag äger inga aktier i bolaget vid analystillfället.
Kul att läsa om Proact som är ett av mina innehav. Många mörka moln på himlen nu med storägare som säljer, styrelseordförande med annat fokus och en tuff aktiemarknad för small/middle-cap bolag. Dock har inte så mycket förändrats i bolagets affärer (vad vi utanför bolaget vet om i alla fall) så jag tror på ett bra avslut på helåret. Men jag vill se att kursfallet planar ut innan jag köper mera :-)
SvaraRaderaJag tog in en mindre position på information om insider försäljningen. Jag tror inte att bolaget förändras i och med det, fanns en artikel i di där Hultmark satsar på ett eget bolag. Antar att han inte fortsätter i styrelsen efter årsstämman om han ska fokusera på det nya bolaget. Men skulle naturligtvis hellre se insiderköp än försäljning. Långsiktigt tror jag det blir en bra investering och kan tänka mig att öka om aktien faller mer. Inte omöjligt att de höjer utdelningen vilket kan vara positivt för kursen framöver. Skulle även vilja se ett strategiskt förvärv.
SvaraRadera