torsdag 21 december 2017

Triggers under 2018 i mina fyra största innehav

Tänkte i detta inlägg gå igenom mina fyra största positioner i min aktieportfölj och hur jag tänker med dem under nästa år samt vilka triggers som finns. Jag går igenom de fyra bolagen i bokstavsordning.


Amhult 2 gick jag in i när den började handlas under bolagets substansvärde på 74 sek. Jag har kontinuerligt fortsatt att köpa på mig fler aktier eftersom jag är övertygad om att de kommer kunna bygga klart sitt fastighetsbestond. I bästa fall blir det klara tills 2021 och i och med det ha kassaflöden på över 100 Msek per år. Under 2018 i Q4 kommer ännu en byggnad bli klar enligt prognoser och strax därefter i Q1 2019 en andra som byggs just nu. Det innebär att det kommer vara ganska torftigt med nyheter förutom nyhetsbrev varje månad och årsstämma under kommande år. Triggers under 2018 kan vara en uppvärdering av fastighetsbeståndet i början av året samt om det skulle hända någonting med styrelsen. På den negativa sidan ser jag om det blir förseningar med ett bygge eller om man får avslag av detaljplanen av Skogens gård även om den inte är inprisad i dagens kurs. 

Bahnhof är ett fint bolag som jag ägt i flera omgångar men alltid sålt för tidigt tyvärr. På senaste årets graf synas inte inköp på grund av split 1:10 men köpte in mig på 17.50 sek och sålde av vid 22 och 24 sek. Äger fortfarande ca 1/3 del av aktierna och kommer köpa in mig igen vid rimligare värdering.
Triggers under 2018 kan vara strategiska förvärv internationellt och ökad vinst då stora utvecklingskostnader är tagna under 2016 och början av 2017 i och med utbyggnaden av fiber i Sverige. Skulle inte dessa förväntningar infrias tror jag att marknaden kan värdera ner Bahnhof till en mer rimlig nivå P/E 20-25. detta skulle innebära en kurs på mellan 15-18,75 sek om allt annat är samma, lika. Elementica kan också väga in positivt.


Catena Media har gått från att vara en favorit bland många privatpersoner till en väldigt ifrågasatt aktie/bolag i media. Det är många som inte förstår affärsmodellens hållbarhet och det är den tekniska aspekten som är så komplicerad som har gjort investerare osäkra om jag ska ge mig på en gissning. Jag själv har ökat och minskat mitt innehav vid flera olika tillfällen. Men genom att analysera nät casinonas ökande utgifter mot affiliates samt den bevisligen ökande kundantalet, över 100 000 senaste kvartalet känner jag att det är en bra risk/reward i Catena Media aktien. Följer med spänning vad 2018 har att ge! Triggers kommer vara förvärv, minst i samma utsträckning som tidigare år, så säg tio stycken. Vill här även se den organiska tillväxten fortsätta i stark takt vilket kan följas i kvartalsrapporterna. Om fler delstater i Usa legaliserar spel kommer även de påverka kursen positivt. Den nyligen förvärvade vertikalen inom finanssektorn skulle jag gärna se mer av under 2018.

Provide It har varit mitt sorgebarn i portföljen efter vinstvarningen i februari. Jag har trots detta köpt på mig mer aktier och hade de ett tag som mitt största innehav då jag litade på grundarna att problemen var av engångskaraktär. Aktiekursen har ryckt upp sig lite till efter två bra kvartal i det brutna räkenskapsåret och jag hoppas att Provide it kan avsluta starkt. Triggers under 2018 kommer vara om de gör ett strategiskt förvärv samt om de gör bra kvartal i likhet med de senaste två. Dyker det upp nya problem kommer jag minska mitt innehav ytterligare.

14 kommentarer:

 1. Amhult2:
  Ang negativa händelser är väl höjd ränta en risk?
  Vad menar du med händelser I styrelsen?

  SvaraRadera
 2. Hej Anonym!
  Höjd ränta är ingenting positivt men har svårt att se att de skulle dubblas från dagens nivå som i Amhult 2s fall är 2,5%. Det skulle påverka mångas privatekonomi i större utsträckning än Amhult 2. Om vi antar att Amhult 2 har ett lån på 500 Msek 2021 med 2,5% ränta blir det 12,5 Msek per år, det dubbla hamnar på 25 Msek. Det går att räkna på många olika sett men med en maxbelåning på 800 Msek så blir räntan 40Msek med 5% ränta (det dubbla från idag) och 500-600 Msek mer i lån. Detta skulle innebär att ett sämsta senario så skulle de fortfarande ha en vinst per aktie på 5,5 sek. Skulle lånen fördubblas skulle byggföretagens efterfrågan sjunka vilket skulle ge billigare byggnadskostnader. Jag tror som sagt inte att en fördubbling av dagens ränta är trolig de närmaste åren. Titta exempelvis på riksbankens prognoser. Angående styrelsen så tänker jag att Eigil som har 80% av rösterna och ca 40% av kapitalet i bolaget är på ålderns höst. Även om han är väldigt mentalt och fysiskt pigg för sin ålder finns det alltid en risk när man är 80+. Det kan naturligtvis även vara så att han finns kvar inom företaget i många år framåt vilket jag hoppas då han är en eldsjäl.

  SvaraRadera
 3. Tack för utförligt svar.
  Ränterisken är nog det som oroar mig mest. Det är inte orealistiskt att vi har 5% 2021/22. Om då vinsten ligger kring 5,5kr (800 mkr skuld) blir utdelningen kanske 2,5kr, med policy att dela ut halva vinsten. Inte så jättelockande längre.
  När det gäller Eigil, menar du att det finns chans för uppköp? Vilka är troliga köpare i så fall? Är det realistiskt att tro att någon bjuder över substans?
  Har du prognos för substans vid årsskiftet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, 5% 2021/2022 är högst orealistiskt. Se hur marknadsräntorna handlas (5- och 10-åringen) samt ta del av senaste riksbanksbeslutet. När Amhult 2 blir större kommer de kunna förhandla bättre räntevillkor också nu, de större fastighetsbolagen har i dagsläget oerhört mycket billigare finansiering än Amhult 2.

   Nästan alla fastighetsbolag verksamma i Göteborg är potentiella köpare men i synnerhet de som också vill äga/producera bostäder. Tex. Wallenstam eller Balder.
   Skogen Gård är ej med i substansvärdet idag och eftersom värdet där är stort är ett bud över substans absolut tänkbart. Substans vid årsskiftet bör uppgå till cirka 85 kr per aktie.

   Radera
  2. Vilka faktorer ökar substans fr dagens ca 68 kr till 85 kr på ett kvartal?
   Uppvärdering av Signalflyget 1 lär väl inte tillföra så mycket som 17 kr. Eller ser du uppvärdering av andra fastigheter?

   Radera
  3. Det är svårt att förutspå hur mycket de olika byggnaderna blir upp/ner värderade. Historiskt sett har alla byggnader värderats upp. Även lån som har tagits för investeringar för byggnader kommer tynga substansvärdet då det uppstår "dolda" värden innan byggnaderna är inflyttnings klara. Det hände med byggnad N som är värderad till 20Msek eftersom den blev klar i Q1 2017 min gissning är att värdet på "N" blir ca 150Msek.

   Radera
  4. Angående kvartalsvärdering så stämmer det inte utan det görs en värdering varje år i december på befintliga byggnader + mark som görs av någon oberoende värderingsman. Det görs främst för att kunna låna pengar skulle jag gissa samt kunna redovisa substansvärdet för aktieägare och hur det har utvecklats under året.

   Radera
 4. Amhult2 är min aktiefavorit på dagens låga kurs. Jag förstår inte alls hur marknaden ser på bolaget. En liten detalj i ditt inlägg ; tror du detaljplanen för Skogens Gård behandlas under 2018?

  SvaraRadera
 5. Hej Pedda! Kul att du gillar Amhult 2, då är vi två iaf. :) Jag tror inte att vi får någon nyhet om detaljplan under 2018 tyvärr men Vd kommenterar så här när jag frågade henne på mail några frågor: Betr. utvecklingen av Skogens Gård är vi i ett tidigt skede och kan inte kommentera detta.

  SvaraRadera
 6. Hej!

  Amhult 2 är helt klart en intressant långsiktig investering. Jag ser inga direkta triggers år 2018, utan mer som en långsiktig pensionsförsäkring. Jag har fiskat och fiskat in aktier på 57-59 kr under hösten. Jag är ny aktieägare i bolaget och det som jag tilltalas mest av är att bolaget levererar enligt plan. Inga överraskningar, och jag förstår att bolaget ses som "tråkigt". Bolaget är förutsägbart och lätt att räkna på. Det gillar jag som investerare. När jag räknar så bedömer jag att kursen är cirka 120 kr år 2022, när etapp 2 är helt klart och jag tror att vi kan förvänta oss en utdelnibg på cirka 6 kr. Dina övriga innehav ser jag inte som lika intressanta, men jag önskar dig lycka till.


  Mvh
  Sven

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gott nytt börs år Sven! Jag är också långsiktig i Amhult 2 och hoppas att fler upptäcker denna aktie. Skulle inte vara förvånad om aktien står närmre 150 kr än 120 kr men den som har tålamod får se. Resan dit kommer inte kantas av många överraskningar får vi hoppas. Men gärna en god nyhet om Skogens Gård framöver.

   Mvh
   Erik

   Radera
 7. Hej Erik!

  Hur ser du på den låga värderingen i Amhult 2? Jag har följt bolaget och är förvånad över den stora substansrabbatten.  Mvh
  Nils

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nils!

   Jag är långsiktig i aktien men önskade att den stod högre än vad den gör. Om marknaden ser Amhult 2 som ett byggbolag så är de få som kan matcha bolagets vinstökning procentuellt :) Men som tidigare nämnt är jag övertygad om att aktien kommer dubblas de närmaste 4 åren. Den som har tålamod får nog vara med om en fin resa. Hur ser du själv på utvecklingen?

   Radera
  2. Hej! Jag ligger lång i aktien. I min prognos står aktien i cirka 130 kr är etapp 2 är färdigställt. Vi får inte glömma att Amhult 2 fortfarande är en aktie utanför radarn för dom flesta. Jag passar på att köpa aktier fler för 60 kr. Dubbla pengarna på 3-4 är helt ok för mig.


   Mvh
   Nils

   Radera